Basiskoers, exclusief op- en afslagkosten
Koersinformatie is ook terug te vinden op kitco.com
Goud € 43.593,84
Zilver € 496,73
Platina € 24.710,74
Palladium € 43.314,77
5 Juni, 2017 11:52

We kennen goud natuurlijk vooral van sieraden en goudstaven. Dat goud steeds populairder wordt als investeringsmiddel, weten we inmiddels ook. Toch zijn er nog een heleboel feitjes over goud die u waarschijnlijk nog niet kent. Wij zetten de vijf leukste weetjes voor u op een rijtje.

Het eerste goud: waar werd het gevonden?

Allereerst een stukje geschiedenis over goud: waar komt goud nu eigenlijk vandaan? Hierover gaan veel verhalen de ronde. Het beeld van goudzoekers die goud proberen te zeven uit zand, klopt redelijk. De eerste goudklompjes werden namelijk vooral langs beekjes gevonden. Over de hele wereld gingen mensen daarna op zoek naar goud.

Het is lastig te zeggen waar het eerste goud precies gevonden werd. We weten inmiddels al meer dan vijf eeuwen van het bestaan van goud, maar de eerste bekende toepassing van goud stamt uit 6000 jaar voor Christus. Toen gebruikten de inwoners van het Byzantijnse Rijk gouden munten.

De smartphone: een gouden zet!

U weet het misschien niet, maar ook u heeft waarschijnlijk goud in uw bezit. Goud is namelijk verwerkt in smartphones en tablets. Een telefoon bevat ongeveer 0,008 gram goud. Omgerekend kan met het goud uit tweehonderd telefoons een gouden trouwring vervaardigd worden. Naast goud bevatten de apparaten die u dagelijks gebruikt ook edelmetalen zoals zilver en palladium.

De gouden Boeddha

Van een kleine hoeveelheid goud in uw smartphone, gaan we naar de grootst bekende hoeveelheid goud ter wereld. Dit is verwerkt in een (massief) gouden beeld in Bangkok: de zittende Boeddha. Dit beeld is maar liefst drie meter hoog en heeft een gewicht van 5.500 kilo. Het beeld is ongeveer 260 miljoen dollar waard, al is de Boeddha vanuit historisch en religieus oogpunt onbetaalbaar.

Geen blauw bloed, maar goud bloed

Spreekwoordelijk hebben mensen van adel blauw bloed. Maar wist u dat het menselijk lichaam van nature goud bevat? Wellicht is het een gek idee, maar in totaal bevat uw lichaam zo’n 0,2 milligram goud en het grootste gedeelte hiervan bevindt zich in uw bloed. Om aan te geven hoe klein deze hoeveelheid is: figuurlijk is het bloed van 40.000 mensen nodig om een gouden ring van acht gram te maken.

Vervalsing of echt?

Goud wordt nog altijd het meest toegepast in de vorm van juwelen. Zestig procent van de goudproductie wordt gebruikt om juwelen te vervaardigen. Vanwege de hoge waarde van goud, proberen oplichters geld te verdienen door nepgoud te verkopen als echt goud.

Wellicht heeft u zelf ook juwelen in uw bezit en twijfelt u aan de echtheid van het goud. U kunt op enkele eenvoudige wijzen controleren of uw goud echt is. In een volgend blog leggen we u uit hoe u zelf uw goud controleert op echtheid. Maar om er echt zeker van te zijn dat u te maken heeft met echt goud, raden wij u aan een expert te raadplegen. Bij van der Meulen edelmetaal kunnen wij de echtheid van uw goud bepalen en een inschatting maken van de waarde. Neem voor meer informatie contact met ons op.

< Zelf goud zoeken? 5 Europese landen waar dit kan! De 4 grootste redenen om goud te kopen >

Over Van der Meulen

Al meer dan 200 jaar is Van der Meulen Edelmetaal toonaangevend op het gebied van edelmetaal recycling. Wij zijn als één van de weinige een gespecialiseerd inkoper van goud met het financieel gezond certificaat. U kunt dus gerust uw goud verkopen aan Van der Meulen Edelmetaal.

Openingstijden

  • Maandag08:00 - 17:00
  • Dinsdag08:00 - 17:00
  • Woensdag08:00 - 17:00
  • Donderdag08:00 - 17:00
  • Vrijdag08:00 - 14:30
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten

Contact

Van der Meulen Edelmetaal
Polderboskdyk 13-A
8501 ZJ Joure

Postbus 17
8500 AA Joure

info@meulen.nl
Tel. 31 (0) 513 468 110
Fax +31 (0) 513 468 112

Copyright Van Der Meulen 2017
DOR
bekijk onze voorwaarden
Wwft
Privacyverklaring
datum gedeponeerd: 11-05-2017
onder nummer 013251150